5 januari 2011

Gyaur Kala - Mervs ringmur

Oasen Merv ligger "halvvägs" på en tänkt resa mellan Konstantinopel och Chang´an. Från Neyshabur är det 45 mils väg, över berg och genom Karakumöknen, innan man når Merv. Vidare från Merv är det 25 mil öken innan man når Amu-Darjas (Oxus) floddal. Oasen uppstår då floden Morghabs vatten från Hindu Kush-bergen i Afghanistan rinner ut i öknen. På satellitebilderna ser man ett grönt delta som försvinner ut i ingenting. Området (Margiana) hade via floderna kontakter österut mot Baktrien. År 600 behärskades Baktrien och områden söder därom fortfarande av Hephtaliterna (som omtalas som de "vita hunnerna"), folk som legat i strid med sassaniderna, och tidigare med Guptariket i Indien. Vid år 600 kallas det området tokharistan.

På andra sidan Oxus låg Sogdiana, dit fortsätter resan, till Buchara och Samarkand.

För att skydda staden i Merv byggdes 200 år fKr en ringmur, Gyaur Kala, som fortfarande var i bruk år 600 eKr. Bilder från Merv finns här: Ancient Merv
Förutom ett centrum för zoroastrism fanns här en syriansk kristen biskop och den västligaste buddhistiska stupan.

Merv förstörs på 1200-talet. Jag ska återvända till Merv för att försöka förstå vad som byggdes upp på denna plats som var sidenvägens västra knytpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar