24 januari 2016

Södra sidenvägen 1220 - från Uppsala till Hangzhou, etapp 1 Västeuropa

Nu tänkte jag göra en genomgång av en tänkt färdväg från Uppsala till södra Songdynastins huvudstad Lin'an/Hangzhou, via medelhavet och runt Indien. Detta är inte djup historia utan min vanliga övning där jag sitter med kartor och försöker hitta en resväg. År 1220 var det kanske bäst att starta resan i västerled.

Vägen i österled var svårframkomlig då, vilket jag beskrivit i tidigare inlägg, från Merv till Uppsala.
En tänkbar väg skulle ha varit rakt söderut, de vägar som tidigare var handelsled för bärnsten. Jag får återkomma till det, jag har nu tänkt mig en resväg som undviker Konstantinopel som jag tror var ett deprimerande ställe år 1220 efter invasionen 1204.

Uppsala var en mindre viktig plats år 1220. Gamla Uppsala blev ärkebiskopssäte 1164, och först 1273 flyttas Sankt Eriks skrin till Heliga Trefaldighetskyrkan i Uppsala och domkyrkobygget påbörjades. År 1220 hette ärkebiskopen Valerius. Han hade flytt till Danmark 1208 med Sverker den yngre men sedan återvänt, och fått finna sig i att kröna Erik till kung 1210 efter slaget vid Gestrilen. Men från 1216 var unge Johan Sverkersson kung. Han kröntes i Linköping och begravdes på Visingsö, långt från Uppsala. Mer om Johan och hans misslyckade krigståg i Västerled i inlägget 1206.

Första anhalten var lämpligen Visby, Hansestaden. Där fanns Kruttornet (Nordens äldsta bevarade profana byggnad) och Rolandstorget men större delen av muren byggdes senare.

Därifrån vidare till Roskilde i Danmark där Valdemar Sejr regerade men för tillfället var på krigståg i Estland. Drottning Berengaria av Portugal kunde möta upp istället. Hon var syster till Alfons II av Portugal så det kunde passa att få rekommendationsbrev av henne, för ett besök i Coimbra. Alfons var en rimligt fredlig person som man kunde diskutera organisationen av Cortes med, då sådana ordnats sedan 1211 men först 1254 kom hans son Alfons III att ordna ett med deltagande av borgare,

Hade detta varit en bildningsresa skulle resan inkluderat en avstickare till Oxford. Deras store filosofiska föregångsman Robert Grosseteste kom dock inte dit förrän 1229, år 1220 var han i Lincoln 20 mil norrut. Mer om dessa trakter i inlägg 22 juli 2014.

Så istället fick resan gå via Brygge i Flandern och Bordeaux i Akvitanien till Coimbra. Och därifrån till tysk-romerske kejsarens hov, som flyttade runt i kungariket Sicilien. På vägen ett stopp i Castel di Castro på Sardinien där handelsmän från Pisa var på väg att bygga det som blev staden Cagliari.

I slutet på 1220 var den nykrönte kejsar Fredriks hov nog i Capua, för där utfärdardes de  lagar som kallas Assizes of Capua och som befäste Fredriks absoluta maktställning. För bildning och goda kontakter med en stad med sjöfart, kanske resan tog en omväg till Pisa där man kunde träffa Fibonacci. Samt se en vacker domkyrka och ett halvfärdigt torn.

Men sen blir det svårt - hur ta sig vidare mot Indien? Just 1220 var det ett stillestånd under femte korståget, ett anfall mot Damietta hade lyckats men sedan skulle sultan al-Kamil återta initiativet i ett motangrepp 1221. Det framstår som en svårframkomlig väg.

Sannolikt var det bästa att finna gunst hos den abbasidiske kalifen i Bagdad,  Al-Nasir li-Din Allah. Men hur ta sig dit? Det blir nästa etapp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar