25 november 2018

Kollam 825-1240

Kollam är en hamnstad i Kerala, känd från antiken. Hamnen besöktes av fenicier och romare. Ett äldre namn är Quilon. Hamnen får ökad betydelse av att den ligger bra till i förhållande till Punalurpasset på gränsen mellan Kerala och Tamil Nadu, en viktig intern handelsväg. Namnet Kollam kommer från sanskrits ord för peppar. Staden byggdes upp på nytt efter en brand 825 e. Kr. Den syriska biskopen Mar Sabor (Mar Abo)  får äran av att ha tagit initiativ till den nya hamnen. Den persiske handelsmannen Soleyman från Siraf var i Kollam ca 850 och beskrev staden som den enda hamnen längs Malabarkusten som besöktes av stora kinesiska skepp. Vilket var viktigt för honom för han var på väg till Guangzhou. En annan syrier eller persier, Mar Sapir Iso, kom till Kollam som kristen flykting och fick då en markdonation vars text finns bevarad ingraverad i kopparplattor. Tharisapalli-plattorna har bland annat ansetts beskriva hur regenten av Venadu (med huvudstaden Kollam) gav kristna kyrkor (syrisk-ortodoxa och/eller nestorianska) mark nära Kollam, vilket skedde under översyn av Chera-kungen Sthanu Ravi Varma. (r.844-883). Dvs Venad löd under Chera-dynastin. Chera var en av de tre stora tamilska dynastierna, i ständig kamp med Pandyas och Cholas.

Vidare framgår på kopparplattorna hur betydelsefulla handeslmännens gillen var, som Anchuvannam (främst judiskt men även kristna och muslimer) och Manigramam. Plattorna beskriver också ett råd av 600 personer som hade en roll som beskyddare av markdonationen, och visar på hur styret av Kollam var uppbyggt.

Den hinduiska bakhti-rörelsen var en viktig väckelsrörelse från 600-talet och framåt  och många tempel byggdes. Även matematik och astronomi gynnades, ett observatorium finns beskrivet kopplat till astronomen Sankaranarayana.

Venadu blir ett oberoende rike från att Rama Varma Kulasekkhara (av Cheradynastin, r. cirka 1090-1110) segrar över Chola. och flyttar huvudstaden. Detta finns belagt i Rameswarathukoil inskriptionen från 1102 , dvs att Venadu och Cheradynastierna sammansmälter. Sedan finns en regentföljd beskriven fram till Vira Ravi Kerala Varma Tiruvadi, 1214-1240, siste regenten innan Pandyas tar över dominansen i området.

Från 1250 blir då Calicut den mer betydande hamnen, så som beskrevs i förra inlägget.

Det är väldigt lite historiskt underlag att gå på men jag tycker man kan hävda att Venadu/Chera-dynastin med huvudstad i Kollam kan räknas som en stabil naturlig stat åtminstone mellan 1110 och 1240. Det fanns en struktur som möjliggjorde ordnade maktövertaganden och en byråkrati som kunde hantera att flera olika folkgrupper kunde bedriva handel i i Kollam och bygga sina religiösa byggnader bredvid varandra. Givetvis var detta ett ojämlikt samhälle, med kastväsende i den hinduiska befolkningen och tydliga klass-skillnader i de övriga grupperna. Och slavar. Och kungen stod sannolikt över lagarna, om han hade den religiösa gruppens (brahminernas) stöd kunde han göra som han ville. Sannolikt hade handeln en stabiliserande effekt, man visste att handeln kunde flytta till en annan hamn om situationen inte var någorlunda stabil i Kollam. Och när handeln flyttar på 1250-talet har det mer att göra med att Egypten blir viktigare än Bagdad i det stora handelsmönstret, inte de interna konflikterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar