14 februari 2016

Etapp 3 Bagdad till Sindh 1220

Nästa etapp i den tänkta 1220-talsresan gick från Bagdad till Sindh (stavas även Sind). På kartan är det landvägen en resa på cirka 340 mil. Sjövägen är enklare, från Basra till en hamn i Indusdeltat. Jag har skrivit om Sindhavet år 600 i inlägg 21 augusti 2011, då hette hamnstaden Debal. Den hamnen bör ha varit Banbhore, som övergavs, sannolikt före 1220, då floden ändrade sitt lopp. Den nya hamnen kallas i länken innan för Lahori.

Sevärdhet på vägen: Bahla-fortet i Oman. Oman regerades från 1154 till 1400-talet av en inhemsk dynasti, Nabhani-dynastin. De kontrollerade handeln med ren rökelse från harts av trädet Boswellia sacra så kallad olibanum eller på engelska frankincense. Den viktigaste hamnen var Sohar. Staden anser sig vara födelsestad för den mytologiske Sinbad Sjöfararen, och en dhow med namnet Sohar har fått resa i Sinbads spår till Kina. Deras första stopp var inte förrän i Calicut nere i Kerala, men jag tänkte mig flera stopp, med början i Sindh i dagens Pakistan.

Sindh erövrades redan 711 av araberna, under umayyadernas styre. Araberna besegrade brahminen Chachs styrkor , en historia som nedtecknades i boken Chach-Nama. Även området uppströms Indus, runt den gamla staden Multan, kom under muslimskt styre, men där avstannade denna första fas av expansion. Under ghaznaviderna och senare turkiska muslimska dynastier (Ghurider m.fl) från norr kom lokala så kallade muslimska rajput-dynastier att få betydelse i Sindh, den viktigaste av dem var Soomra-dynastin 1024-1351.

Rajput var en beteckning på en hinduisk krigarkast. Ordet kommer från sanskrit, raja-putra, som betyder "son till en kung". De hinduiska rajputernas viktigaste område var Rajastan, öster om Sindh. De muslimska rajputernas huvudstad fram till ca 1025 var Mansura, som idag heter Brahmanabad in Sanghar Sindh. Staden byggdes efter en cirkulär stadsplan likt den som senare användes i Bagdad och anses ha varit en magnifik stad. Efter att staden förstörts av ghaznavider kom Tharri och sedan Thatta att vara huvudstäder enligt denna mycket Soomrapositiva källa. Jag hittade en kvinnlig regent i Soomra-dynastin, Zainab Tari Soomro (regent 1092-1102), som hade Tharri som huvudstad och Tharri borde ha haft den rollen även 1220. Ytterligare en "soomrasida" på internet betonar sufismens betydelse för islam i Sindh. Många sufiska heliga platser, så kallade dargah, finns runt om i regionen. Dessa två bloggar skrivs av personer som heter Soomro i efternamn, vilket kan förklara deras intresse i sin dynastis historia. En mer känd klan med rötter från rajputs i Sindh bär familjenamnet Bhutto.

Vissa historiker hävdar att hamnstaden Debal låg vid dagens megastad Karachi. Säkert är att Karachi blev en viktig hamn från 1500-talets mitt. Den andra stora staden i Sindh, Hyderabad, grundades 1768.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar