17 april 2011

Bhārat

På hindi heter Indien Bhārat eller Bhārata Gaṇarājya. Ordet härleds från namnet på en tidig storkonung bland de ariska inflyttarna, någon gång 1500 fKr. Namnet Indien har grekiskt ursprung, och betyder landet bortom floden Indus.

Både Bharat och Republic of India är officiella namn på landet. Standard hindi och engelska är de två språk som ska användas av nationella myndigheterna,men totalt finns 23 konstitutionellt registrerade språk.

De härförs främst från till två språkgrupper, indiska språk som är en undergrupp av indoeuropeiska språk med sanskrit som sitt "latin", och dravidiska språk. På de flesta av dem är det officiella namnet på Indien en variant på Bharat. På tamil heter landet Intiyā, och på de andra dravidiska språken som talas i södra Indien, Kannada och Malayalam, finns bägge varianterna registrerade. På telugu, det dravidiska språket som talas på östkusten, heter landet Bhārata Desamu. Telugu är ett stort språk, det tredje största i Indien efter hindi och bengali. År 2001 fanns ca 75 miljoner telugutalande.

Nu har Indien just startat ett större projekt med folkräkning och personnummer så kanske nya och tillförlitligare siffror är på gång. I projektet ingår även att ange vilken kast som en person tillhör, vilket säkert kan var en kontroversiell fråga, men det visar hur starkt kastväsendet fortfarande är som en grundläggande föreställning i det indiska samhället.

På urdu, som främst talas i Pakistan, men är ett officiellt språk även i Indien och likt hindi, heter landet Hindustan. Det är det gamla persiska namnet för området där hinduerna bor.

Tamil och urdu är de femte respektive sjätte största språken. På fjärde plats ligger det indo-europeiska språket marathi, som talas främst i Maharastra-regionen med huvudorten Mumbai.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar