8 februari 2024

klimatet igen

På nyheterna att värmerekorden fortsätter att noteras. Omfattande skogsbränder i Chile, kring Viña del Mar och Valparaiso. Tidningar i Chile rapporterar att det har hittats fyra platser där elden började samtidigt, dvs det kan ha varit anlagt, men vissa tidningar klargör att värmen, torkan och samhällets oförmåga att förebygga spridningen av elden är det som gjort att bränderna blivit så farliga.

Kartorna som Copernicus visar är dramatiska, och kurvan över temperaturavvikelsen 2023 vid markytan är mycket tydlig.

 https://climate.copernicus.eu/global-climate-highlights-2023

Det finns även en rapport som försöker förutse klimatet januari- april 2024. Den görs av WMO: file:///C:/Users/Kare/Downloads/GSCU_FMA2024_update.pdf

På grund av att vi befinner oss i en El Niño-situation i havet utanför Chile kommer värmerekorden att fortsätta under våren 2024 på de områden som påverkas mest av den. Skandinavien ser ut att påverkas minst vad jag kan se av kartorna, vilket väl är rimligt, vi är långt från Chile. Men nästan hela världen är varmare än normalt, med norra Nordamerika som mest avvikande. Onormalt hög nederbörd förutspås främst för Sydostasiens övärld och Oceanien norr om Australien.

Climate Tracker uppdaterades 6 feb 2024 vad gäller EU. EU går bakåt i sina policymål och nationella mål (NDC targets). Kina har gått från dåligt till sämre i ny värdering november 2023, Indien har förbättrat sina mål från usla till i högsta grad otillräckliga. USA ligger bättre till än EU med Climate Trackers sätt att mäta utifrån mål som sätts upp. Med detta vis att redovisa läget får Norge ett relativt bättre betyg för sina mål än EU, men Norges utvärdering har inte uppdaterats sen december 2022. Och man undrar, Norge? Bhutan och Costa Rica är exempel på länder med nästan acceptabelt som betyg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar