2 februari 2024

Angkor

Angkor var en enorm stad år 1220, huvudstaden i ett imperium som wikipedia daterar till mellan år 802 och 1431. Det varade mer än 600 år vilket är en lång stormaktstid. Angkor nämns rätt kortfattat i de globalhistoriska sammanfattningar jag har, det beror kanske på att vissa samtida imperier var större och att Angkor-riket försvann helt och hållet. 

Staden Angkor övergavs till djungeln när khmererna angreps av Siam på 1400-talet. Siam (Auythaya-riket, 1351-1767) var det som blev grunden till dagens Thailand. Årtalsangivelserna för start och slut är hämtade från inskriptioner i templens väggar. Det var säkert mer utdragna processer än vad de exakta årtalen anger. Att man helt blev tvungna att överge området kan ha berott på att minskade skatteintäkter gjorde det omöjligt att återuppbygga bevattningssystemet när det utsattes för varierande år av torka och översvämningar. Man var väldigt beroende av det för odlingen av ris. Idag kallas imperiet för Khmer-riket eller Angkor-imperiet men då kallades det Kambuja.

Mest berömda är de centrala templen, det hinduiska Angkor Vat och det buddhistiska Bayon som låg i mitten av Angkor Thom som var "City" i en stad som hade lika stor utbredning som dagens New York. Angkor Vat kan ha haft föregångare från 800-talet men byggnadstiden till det stora templet anses vara första halvan av 1100-talet. Efter Champas angrepp som förstörde den gamla huvudstaden byggdes Angkor Thom från sent 1100-tal. Angkor Thom betyder bara "Stad Stor". Även Angkor Vat byggdes på, och fick mahayana buddhistiska inslag. Först senare kom theravada buddhism att påverka landet.

Angkor Thom är 900 hektar stort. Intilliggande vattenreservoaren West Baray är på 1650 hektar. Jämför till exempel Arlandas flygplatsområde som är på 1200 hektar.

Som introduktion till Angkor kan man se filmer som finns på YouTube. Ex. "Angkor Wat: The ancient mystery of Cambodias Lost Capital". Timeline.  Med lite jobbigare kommentatorsröst och väldigt arkitekturinriktat och med några fler kambodjaner som får berätta i filmen; "Angkor Wat, The Ancient Chronicals of Cambodias Stone Giant". 2020.

SVT Play visar en annan av dessa filmer: Ankor Wat, från 2022. Kan ses till 31 mars 2025.

Jag brukar inte hänvisa till filmer men det är kul att se de digitala animeringarna av den storslagna arkitekturen. Intressant är att Angkor Vat bygges på en plattform av sand som hålls ständigt fuktig. Som den som byggt sandslott på stranden vet så är blöt sand rätt stabil. Khmer-riket nådde sin makt bland annat på grund av deras förmåga att reglera vatten, så det passar att deras tempel byggdes på våt sand.

Men när man ser dessa enorma monument så måste man minnas alla de människor som slet för att genomföra de gudalika kungarnas projekt. Och tänka på de folk som bodde i skogarna på höjderna runtomkring som försökte upprätthålla sina traditioner i imperiets utkanter.

Den moderna historien i regionen innehåller mycket lidande, Vietnamkriget, Pol Pots mördarregim, diktaturen i Burma (Myanmar), och annat. Kanske den tidiga historien innebar liknande elände, svårt att veta när källorna enbart är propagandainskriptioner i tempel. Klart är att krig, uppror och inbördeskrig förekom. Och slaveri, till stor del baserat på krigsfångar. Däremot infördes inte kastsystemet.

Och det var ett komplext kulturellt utbyte. Det sydostasiatiska fastlandet kallades Indokina av kolonialmakten Frankrike. Så mycket betonades de angränsande kulturerna och deras inflytande. Men det är uppenbart att det fanns ett antal mycket starka traditioner i området. 

Rikedomen av språk i regionen är en ledtråd. Mon och khmer är distinkt olika språk, medan thai och lao verkar stå närmare varann, ungefär som svenska och norska. 

Utöver dessa finns en rad mindre språk, i dagens Kambodja till exempel bunong, jarai, tompuon och kreung. Dessa tillhör en språkgrupp som heter bahnaric men i sin tur har de påverkats olika, jarai mer av cham än de andra. Till en annan språkgrupp, katuic,hör språk som kuy.  Det går säkert att fortsätta att räkna upp hundratals sådana lokala språk som när man googlar på dem har sin egen historia att berätta.

Cham tillhör de austronesiska språken, likt de malaj-språk som spreds över haven i Polynesien och hela vägen till Madagaskar. Cham talas idag i två dialekter, en västlig i Kambodja och en östlig i Vietnam. Chamriket var Khmer-rikets viktigaste konkurrent fram till 1200-talet. 

På öarna är variationen av austronesiska språk ännu större, idag har Filippinerna över 70 språk, Indonesien över 200 och Nya Guinea och Melanesien över tusen språk.

De språk som talas i nutida fastlands-Sydostasien indelas i fyra huvudspråkgrupper,  tibeto-burmanska och de tre austroasiatiska språkgrupperna mon-khmer (där det största språket är vietnamesiska), tai-kadai (som inkluderar lao), och hmong-mien. 

Dessa språk påverkade varann och av omgivande influenser. Mon och khmer påverkades mest av sanskrit medan thai lånade in ord från kinesiska. Men khmer och thai använder liknande skriftsystem. Det är ett abugida alfabet baserat på pallava-skrift. Den äldsta bevarade inskriften på khmer är från 600-talet.

Sammantaget får man en bild av en centraliserad stat, Angkor Thom, med ett omkringliggande mycket strukturerat område bebott av khmerer i den stora staden Angkor ("vattenstaden"), och runt det ett mycket stort inflytelse-område där man i varierande grad kontrollerade och beskattade olika folk och vassalstater. 

Bilder och mycket annat från Angkor finns dokumenterat i Angkordatabase




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar